Aktuálně

 

Vážení rodiče, 

dne 12.4.2017 proběhla v naší školní jídelně kontrola z Krajské hygienické stanice Brno, která se zaměřila mimo jiné i na složení jídelníčku a dodržování nutričního doporučení Ministerstva zdravotnictví ČR. 
 
V příloze se můžete seznámit s výsledným záznamem z šetření:
 
  •  

  •  

  • Vážení rodiče, 

  • dne 25.5.2017 byly předány do základní školy přihlášky ke stravování na školní rok 2017/2018. 

  • Vyplněnou a podepsanou přihlášku odevzdejte do 20.6.2017 v jídelně nebo v kanceláři vedoucí stravování.  

 
 
  •  
  • CO BY SE V JÍDELNÁCH MĚLO SERVÍROVAT????
  •  
  •  
  •  
  • Vážení rodiče, nezapomínejte, prosím, na Vaši povinnost odhlašovat v případě nepřítomnosti ve škole své děti ze stravování! 
 
 
  • Informace o skladbě jídelníčku  

 

Vážení rodiče,

 

možná jste při pročítání jídelního lístku naší školní jídelny byli překvapeni rozmanitými novými pokrmy, které se v některých případech nepodobaly jídlům, na které jste zvyklí. Možná vám tyto pokrmy přišly neobvyklé a neznámé, neboť neobsahovaly jako doplněk vejce či uzeninu, ale byly kombinovány se zeleninou či obilovinou. Možná vás nebo vaše děti tento typ oběda i trochu popudil, protože neodpovídal představě o plnohodnotném pokrmu. Vězte však, že doporučení ohledně pokrmů se v mnohém změnilo. Často nám chybí zdroje vláknin a vitamínů, mnohdy máme přebytek tuků a bílkovin. Například luštěniny ve větším množství se hůře a pomaleji tráví. Pokud pak talíř plný luštěnin doplníme ještě uzeninou nebo plnou porcí masa, pokrm se jako celek stává velmi náročným na trávení. Z výživového hlediska není ani příliš vhodné kombinovat v jednom pokrmu dva bohaté zdroje bílkovin, tedy maso a luštěninu.

 

Školní stravování v naší republice má již mnohaletou tradici. V letošním roce zaznamenáváme změny, na které musíme reagovat. Ať to jsou alergeny, které uvádíme na jídelníčku, tak i nové pohledy na skladbu stravy, zařazování nových potravin a také jejich kombinace. V platnost vstoupila novelizace vyhlášky o školním stravování, která řeší např. diety nebo tolik diskutovaný spotřební koš. Ministerstvo školství i zdravotnictví, Česká školní inspekce v tuto chvíli pracují na metodických pokynech, které ulehčí aplikaci vyhlášky do praxe.

 

Do jídelníčku již nyní postupně vkládáme méně obvyklé potraviny jako je bulgur, kuskus, cizrna, soja, červená čočka apod. Budeme více zařazovat zeleninu a ovoce, celozrnné pečivo. Ze stravování jsou vyřazovány uzeniny (kromě šunky). Pitný režim v ZŠ a MŠ je zajištěn nabídkou slazených nápojů i neslazené pitné vody. Před sladká a luštěninová jídla se nebudou dávat masové polévky a bude snížena denní dávka bílkovin (např. k luštěninovému hlavnímu jídlu nebude už podáváno vejce ani maso).

 

Luštěniny jsou pro lidský organizmus velmi hodnotnou potravinou a naším společným úkolem by mělo být naučit děti luštěniny konzumovat jako běžnou součást stravy. Snažme se tedy děti spíše motivovat k jejich konzumaci, třeba i tím, že spolu s dětmi doma vyzkoušíme nějaký méně obvyklý luštěninový pokrm, který si najdeme na mnohých portálech o vaření. Je to lepší, než potomka negativně upozorňovat na neobvyklé pokrmy či jejich kombinace ve školní jídelně, jenom proto, že jsou pro nás neznámé či neobvyklé.

 

 

  • V sekci Alergeny jsou uvedeny informace k uvádění alergenů, které je od 13.12.2014 pro školní jídelny povinné.